Asolo

KATEGÓRIÁK


KATEGÓRIÁK

Asolo

Mindig rendszerben gondolkodjunk! Nagyon fontos a jó minőségű zokni, esetleg extra talpbetét!

Túl sok kategóriát nem sorolunk fel, mert azért vannak átfedések az egyes területek között, azok akik pedig speciális területeken mozognak amúgy is könnyebben eligazodnak a lehetőségek tárházában. Nekik inkább az anyagismereti részt és az egyes modellek közötti különbségek áttekintését tudjuk ajánlani. Azok akiknek viszont nincsen egyáltalán tapasztalatuk, mindenképpen javasolnánk a következő fejezetek elolvasását és az azokhoz tartozó kiegészítések áttanulmányozását

Fontos: túracipő vásárlásakor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy lábbeliket mindig egy rendszer részének kell tekinteni, tehát igen fontos a kiegészítők - zoknik, kamáslik, talpbetétek stb. - helyes ismerete és párosítása is!

  • Könnyű gyalogló vagy kiránduló cipők
Asolo

Jó csillapítás, csúszásmentes talp, kevésbé robusztus, inkább könnyű felépítés!

Ezek a cipők kizárólag könnyű terepre, kirándulásra, rövidebb túrákra vagy utcára (olyan utakra ahol nincsenek terep akadályok, inkább ösvények, kiépített turistautak, sétányok, jó minőségű kemény földutak... stb.) valók. Viseletük során elsődleges szempont a jó tartás, a saroktompítás, a jó szellőzés, lélegzés.

Felépítésük kevésbé robusztus, nem is szükséges, hogy az legyen, hiszen ezeken a terepeken nem igazán érik kemény behatások a lábat.

Jellegüknél fogva akár egy városi sétára illetve olyan alkalmakkor is jók, amikor nem kifejezetten aszfaltozott járdán megyünk, hanem letérünk azokról. A normál utcai cipőknél azonban sokkal jobb tartást, csillapítást nyújtanak, a talpuk speciálisan recés, csúszásmentes kiképzéssel bír és nem egyszer teljesen vízhatlanok, ugyanakkor sportos felépítésük miatt inkább illenek a sportosabb kiránduló öltözékhez, mint a kosztümhöz.

Itt gyakran elég a félcipő is, hiszen nincsen akkora igénybevétel vizes környezet ugyan lehet és erre is van megoldás, de alapvetően a könnyű normál terep lehet a jellemző és általában a száraz környezet. (ajánlás link)

  • Terepfutó, terep gyalogló cipők
Asolo

Technikailag jóval nagyobbak az elvárások, mint pl. vízálló-lélegző membrán, speciális talp és sarok kiképzés, igen jó tompítással és csavarodás gátlással, stb.

Itt egy "kicsit" tovább lépünk az imént említett kategóriáknál. Egyértelműen a technikai tudás, a speciális kialakítás és funkciók lépnek előtérbe. Ezek a cipők igen magas - hightech - funkciókkal ellátott, a lábnak különösen nagy igénybevételét enyhítő, több feladatot ellátó lábbelik. Kifejezetten aktív sportoláshoz tervezték őket.

Itt a talp különleges kialakításának rendkívül fontos szerepe van, hiszen abszolút biztonságos talajfogást és tompítást kell biztosítaniuk, mert rendkívül nagy lehet a talp, a sarok és a boka igénybevétele és a sarok talajfogása során az egész gerincoszlopé!

Éppen ezért a biztonságos, csavarodás mentes tompított talajfogás, a torziós csavarodás tompítása, a csúszásmentes, jól kapaszkodó talajérintés, ugyanakkor a robusztus, strapabíró felépítés egyértelműen a talp feladata. A felsőrész könnyű, erős, a fűzőkkel tág határok között állítható, jól szellőző, adott esetben teljesen vízálló, ugyanakkor szellőző un. vízálló-lélegző membránnal ellátott kell legyen, nem utolsó sorban fényvisszaverő csíkokkal ellátva a jó láthatóság érdekében. Mindezt összevetve a lehető legkönnyebb kialakítással, ami sokszor nehéz kompromisszum. (ajánlás link)

  • Túracipők
Asolo

Jó tartás, jól tapadó talp, vízhatlan, lélegző anyagú felsőrész, boka és sarok védelem!
Ezek elengedhetetlen tulajdonságok!

Ezek a lábbelik elsősorban túrázásra, hosszabb kirándulásokra valók. Nagyobb terhelhetőségük és magas száruk alapján hátizsákos terheléssel is biztos tartást nyújtanak köves vagy rosszabb terepen is. Nagyobb és más jellegű védelmet adnak az előbbi két kategóriánál.

Elsősorban a láb és a boka biztos tartását, a jó terhelhetőséget, biztonságérzetet, jól és biztosan kapaszkodó robusztusabb, csúszásmentes, talpat, magas, a fűzőkkel széles határok között, főleg boka irányban állítható szárat, vízhatlan lélegző membrán által száraz és komfortos érzést nyújtanak akár esős, vizes terepen is!

Ezen a kategórián belül akadnak könnyebb és közepesen nehéz terepre és túrákra való lábbelik. (ajánlás link)

Ez a fajta túracipő talán a legnépszerűbb, ezért az igényeknek megfelelő anyag kialakítással talán a legtöbb típust ebből a fajtából találhatjuk. Az egyes változatoknál található linkek ill. logók megtekintésével még több információt kaphatunk.

  • Túra- és hegymászó bakancsok
Asolo

Robusztus, vízálló-lélegző membránnal ellátott, kimondottan nehéz terepre valók ezek a bakancsok!

Ez a kategória kifejezetten a komoly túrázóknak való. A legnehezebb terepen is megállják a helyüket, komoly védelmet nyújtva a nedvesség, pára vagy akár a fagy ellen is.

Felépítésük alapján robusztus, extrém víz és fagyálló, lélegző membránnal ellátott, jó tartást biztosító túra- ill. hegymászó bakancsokról beszélünk, melyek között gyakran találhatunk olyan talpkiképzésűeket, amelyekre a félautomata vagy automata hágóvasat is fel lehet szerelni.

Nehéz hátizsákos túrák elengedhetetlen kiegészítői. A túracipők összes tulajdonsága itt is érvényesül egy jóval magasabb szinten Erről a kategóriáról leginkább az egyes modellek tanulmányozásával lehet többet megtudni. (ajánlás link)

  • Szandálok, túra szandálok
Asolo

Kényelmes nyári viselet túráink, kirándulásaink során, akár "vizes környezetben" is!

Nos ezt a kategóriát - bár a végére tettük - sem kell utolsó sorban említeni.

A terep viszonyoktól és körülményektől függően lehetnek tiszta bőr ill. szintetikus anyagokból készültek vagy ezek kombinációja. Lehetnek teljesen vagy részlegesen vízállóak, a komolyabbak minden esetben Vibram talpúak.

A nyár, a meleg idő elengedhetetlen, sportos darabjai. Egy-egy túrán hasznos kiegészítői lehetnek a bakancsoknak, túracipőknek, hiszen jól szellőznek, könnyűek, strapabíróak, akár egész napos gyaloglás során is kényelmesek és nem ritkán vizes környezetben is használhatók. (ajánlás link)

Vissza Föl Következő